Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2008 10:25 - Изпяха "На многая лета" за независимостта на България
Автор: xr100 Категория: Хоби   
Прочетен: 2048 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2008 09:30


image

Това прочетох във вестник "Шуменска заря" на 20.09.2008г.
 

В къща музей "П. Волов" с жива картина беше пресъздаден актът на обявяване на българската независимост с манифест от княз Фердинанд

Пламен ГЕОРГИЕВ кореспондент на вестник "Шуменска заря"




image

image

"Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословията на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! 22 септемврий 1908 година." Това беше част от прочетения вчера манифест от инж. Христо Драгозов, който се превъплъти в образа на княз Фердинанд Първи Български. Заедно с него и други членове на шуменския родолюбив комитет "Крум Страшний" участваха във възстановката на паметното събитие отпреди един век. Инж. Дарин Дончев влезе в ролята на министър-председателя Александър Малинов, инж. Марин Казаков беше генерал от пехотата на българската армия, учителят по история Явор Якимов беше с расото на великотърновския митрополит, други бяха облечени във военни и хайдушки дрехи. Показателно е, че автентичното облекло на всички беше заимствано по запазена старинна снимка от 22 септември 1908 г.

http://www.youtube.com/watch?v=cy2J7Xs9MSA

image

Живата картина вчера беше представена в двора на къща музей "Панайот Волов" пред ученици от Второ основно училище "Д-р Петър Берон" и много граждани. Във възстановката участваха също фолклорната група "Есенни листа" към народно читалище "Пробуда" със секретар Златина Петрова и деца от скаутския клуб "Мадарски конник" в Шумен.


image




"Сега, когато сме член на Европейския съюз, нашата държава има самочувствието да отбележи 100-годишнината от своята независимост" - подчерта в приветствието си уредникът на къща музей "П. Волов" Милена Андреева. "Актът на обявяване на независимостта ни е най-големият дипломатически успех на младата българска държава. Дотогава България е била васална държава към Османската империя" - сподели пред своите ученици и учителят по история Явор Якимов. Участниците в живата картина бяха посрещнати, по стар народен обичай, с хляб и сол. След прочитането на манифеста всички викнаха: "Да живей България! Бог е с нас!" На фона на изпълнението на песенния благослов "На многая лета" децата от Второ основно училище запалиха свещите си. "Бъдете достойни българи, за да градите славната ни родина! Помнете, че преди 100 години България е обявена за независима държава!" - с тези думи инж. Христо Драгозов (в ролята на княз Фердинанд) се обърна към четвъртокласниците от училището. А скаутите от клуб "Мадарски конник" почерпиха децата с безалкохолни напитки.

 

image





image


МАНИФЕСТ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.
Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.
Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги — бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.
Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!"
22 септемврий 1908 год.
Фердинанд I
 

http://shum.bg/index.php?item=24674
http://www.vbox7.com/play:2eb4ee5e 

xr100





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: xr100
Категория: Хоби
Прочетен: 103891
Постинги: 30
Коментари: 16
Гласове: 135
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930